Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Κοινό Δελφίνι
Το επιστημονικό του όνομα είναι Delphinus delphis, το βάρος του είναι 75-110 κιλά και το μήκος του 1,5-2,0 μέτρα (μέγιστο 3,5μ.). Το σχήμα του χαρακτηρίζεται από το λεπτό του σώμα, το προτεταμένο και μυτερό ρύγχος του καθώς και από το ψηλό ραχιαίο πτερύγιο σε σχήμα μισοφέγγαρου στο μέσο του σώματος του. Το χρώμα της ράχης του ποικίλλει (μαύρο, σκούρο μπλε, γκρι), η κοιλιά του και τα πλευρά του είναι ασπροκίτρινα ενώ η ουρά του ανοιχτόχρωμη γκρίζα. Ζει σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και γενικότερα "κατοικεί" σε νερά τουλάχιστον 180 m βάθους προτιμώντας θερμοκρασίες από 10°C μέχρι 28°C. Οι ήχοι που εκπέμπει έχουν μεγάλη εμβέλεια. Καταδύεται συνήθως για δέκα δευτερόλεπτα έως δύο λεπτά, μπορεί όμως να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι και οκτώ λεπτά. Ο μέσος όρος ζωής του φτάνει τα 20 - 40 χρόνια.
   

  Το Ρινοδέλφινο
Το επιστημονικό του όνομα είναι Tursiops truncatus, το βάρος του είναι 150-650 κιλά και το μήκος του 2-3 μέτρα (μέγιστο 3,5μ.). Το σχήμα του χαρακτηρίζεται εύρωστο σώμα, το κοίλο κεφάλι, το πλατύ μέτωπο, το κοντό ρύγχος, την κάτω σιαγόνα η οποία είναι λίγο μεγαλύτερη από την επάνω, τα μικρά θωρακικά πτερύγια καθώς και το προτεταμένο δρεπανοειδές ραχιαίο πτερύγιο . Το χρώμα της ράχης του είναι σκούρο γκρι, η κοιλιά του γκρι, άσπρη ή ροζ και τα πλευρά του είναι ομοιόμορφα γκρίζα. Κολυμπά γρήγορα και καταδύεται για τρία έως τέσσερα λεπτά. Συχνά, παίζει γύρω από τα σκάφη και είναι φιλικό προς τον άνθρωπο.

                                                     

                                                       
  Το Ζωνοδέλφινο
Το επιστημονικό του όνομα είναι Stenella coeruleoalba, το βάρος του είναι 90-150 κιλά και το μήκος του 1,5-2 μέτρα (μέγιστο 2,5μ.). Το σχήμα του χαρακτηρίζεται από το λεπτό του σώμα, το προτεταμένο και μυτερό ρύγχος του  το πλατύ μέτωπο, τα μικρά θωρακικά πτερύγια, καθώς και από το προτεταμένο ραχιαίο πτερύγιο με σκούρο χρώμα. Το χρώμα της ράχης του είναι σκούρα γκρι-μπλε, η κοιλιά του άσπρη ή ροζ και τα πλευρά του είναι γκρι-μπλε ανοικτό. Συχνά πηδά αρκετά ψηλά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καταδύεται για πέντε έως δέκα λεπτά ενώ κινείται σε κοπάδια 50 έως 100 ατόμων.
                                      


   Ο Γράμπος ή Σταχτοδέλφινο
Το επιστημονικό του όνομα είναι Grampus griseus, ο βάρος του είναι 350-500 κιλά κιλά και το μήκος του 2,5-3,5 μέτρα (μέγιστο 4μ.). Το σχήμα του χαρακτηρίζεται από το μεγάλο του σώμα, το ογκώδες, κοίλο και χωρίς ρύγχος κεφάλι του, τα μακριά και μυτερά στην άκρη θωρακικά πτερύγια καθώς και το μακρύ δρεπανοειδές ραχιαίο πτερύγιο  Το χρώμα της ράχης του είναι ανοικτό έως σκούρο γκρι, η κοιλιά του άσπρη  και τα πλευρά του γκρι. Καταδύεται συνήθως για ένα έως δύο λεπτά, αλλά μπορεί να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια μέχρι και μισή ώρα

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.